Γιατί τα Δικαστήρια στην Ελλάδα δεν είναι όπως τα δείχνουν στο Suits?
Μύθοι και διαφορές ελληνικών VS αμερικανικών δικαστηρίων
Όσοι δεν έχουν πάει ποτέ σε ελληνικά δικαστήρια, ή δε χρειάστηκε να λύσουν δικαστικά ποτέ τις διαφορές τους, τείνουν για κάποιο λόγο να πιστεύουν ότι μοιάζουν με τις σειρές που βλέπουμε στα δικαστήρια και ότι οι δικηγόροι εργάζονται όπως στη πολύ γνωστή πλέον σε όλους μας σειρά "Suits." Δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει αρκετά από αυτό που βλέπουμε στις ταινίες, πολύ περισσότερο ειδικά στις αμερικανιές που μας βομβαρδίζουν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι μύθοι λοιπόν καταρρίπτονται σε αυτό το άρθρο, και αν φίλε αναγνώστη δεν έχεις πάει μέχρι σήμερα στα ελληνικά δικαστήρια, καλό θα είναι να το διαβάσεις πρώτα, εάν πιστεύεις ότι μοιάζουν όπως στις ταινίες. ( Σ.Σ. ) Όταν η αφεντιά μου δεν γυρνάει από φεστιβάλ σε φεστιβάλ να κάνει τη δημοσιογράφο, βγάζει τα προς το ζειν ως δικηγόρος. (Ντάξει, τρομερή αποκάλυψη)
ΓΙΑΤΙ ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ;
Έχουμε διαφορετικά νομικά συστήματα.
Και σ αυτό το σημείο να αποκαλύψω βιογραφικά σημεία της ζωής μου, ΝΑΙ το είχα πάρει επιλογής στο Πανεπιστήμιο, ΝΑΙ έκανα σαναλέμε εισαγωγή στο ΑγγλοΣαξωνικό Δίκαιο ( - nerd)
Οι διαφορές κατ' αρχήν σε σχέση με αυτό που παρουσιάζουν οι ταινίες, είναι δικαιολογημένες, διότι εμείς ακολουθήσαμε το Ηπειρωτικό Δίκαιο (Continental Law) ενώ οι φίλοι και φονιάδες των λαών Αμερικάνοι ακολούθησαν το Κοινό ή άλλως Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο, (Common Law), ως αποικιοκρατία των Εγγλέζων, μαζί με την Ινδία, την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και γενικά το πιάσαμε το νόημα, οι αγγλικές αποικίες έχουν εντελώς διαφορετικό νομικό σύστημα στην απονομή της δικαιοσύνής. Απ' αυτό καταλαβαίνουμε ότι τα νομικά συστήματα χονδρικά είναι δύο, τα οποία παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές το ένα από το άλλο. Η Ελλάδα ακολούθησε λόγω επηρροών στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους το Γερμανικό Δίκαιο ως επί το πλείστον, με κάποιες επηρροές και από το Γαλλικό.
Άρα λοιπόν γι ατο λόγο αυτό :
1/ ΔΕ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗΒΕΝΝΟ. - Ναι στα ελληνικά δικαστήρια θα πας με τα ρουχαλάκια σου. Ευπρεπώς, αλλά δεν έχει ρομπίτσα.(πλην Αρείου Πάγου& ΣΤΕ) Ίσως θα έπρεπε να μας περνούν κανά ζουρλομανδύα, αλλά κατά κύριο λόγο ευπρεπώς με τα ρουχαλάκια μας. Οι δικηγόροι με σακκάκια (κουστούμι οι άνδρες). Οι αμερικάνοι υποστηρίζουν σθεναρά το ρόλο της τηβέννου, (300 ευρουλάκια η μία ), θεωρώντας ότι συμβολικά με το τρόπο αυτό, όλοι παρουσιάζονται ίδιοι και ίσοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.
2/ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΡΚΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. - ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ. Έχουμε μόνο δύο δικαστήρια ενόρκων στην Ελλάδα, πρωτοδικείο και Εφετείο. Στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. οι ένορκοι είναι πραγματικότητα και σε ποινικά και αστικά δικαστήρια. Και εκεί που τσακώνεσαι για τα κληρονομικά, και σε ανθρωποκτονίες. Οι ένορκοι αποφαίνονται, αλλά δεν παίρνουν το ρόλο του δικαστή, γι΄αυτό και κάθονται κάτω, σε ειδικό έδρανο, αλλά κάτω από το Δικαστή. Οι δικοί μας ένορκοι μετατρέπονται σε φυσικούς δικαστές και κάθονται στην έδρα του Δικαστή.
3/ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Οι κτιριακές υποδομές της ελληνικής δικαιοσύνης δε περιλαμβάνουν υπερσύγχρονα κτίρια με αγάλματα, αλλά μεταμοντέρνες προσεγγίσεις με κουβάδες καταμεσής της αιθούσης για τη συλλογή των υδάτων τους χειμερινούς μήνες. (σ.σ. πάρε αδιάβροχο αν πας)
4/ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΟΣ. Κοινώς ο εισαγγελέας δεν κάθεται κάτω δίπλα στους δικηγόρους όπως στο αμερικανικό δίκαιο. Σε εμάς είναι ανώτατος λειτουργός και κάθεται δίπλα από τον Δικαστή (Παράκληση: Μην απευθύνεστε στους δικαστές και εισαγγελείς σαν να είναι φιλαράκια σας)
5/ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ. Οι φίλοι Αμερικάνοι ανατρέχουν σε προηγούμενες υποθέσεις με όμοιο περιεχόμενο και αίτημα, και επιβάλλουν τις ίδιες ποινές/ πρόστιμα/ λύσεις. Θεωρούν ότι με το τρόπο αυτό παρέχεται ισότητα στο τρόπο απονομής δικαίου, συν του ότι δεν προτιμούν και πολύ το να έχουν πολλούς κώδικες και γραπτή νομοθεσία. Είναι βέβαια δύσκολο για κάποιον να κάνει νέα νομολογία βασισμένη στην υποθεσή του εκεί. Εμείς αντίθετα λαμβάνουμε υπόψιν την νομολογία, αλλά δε δεσμευόμαστε από αυτήν. Γι΄αυτό, ότι κέρδισε ο φίλος σου ο Μπάμπης από τα Μέγαρα εκείνη την υπόθεση δεν σημαίνει ότι θα τη κερδίσεις και σύ.
6/ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ. Κάποιες υποθέσεις εδώ στην Ελλάδα κλείνουν απλά με μία παρουσία Δικηγόρου. Το ότι δεν χρειάστηκε να κάνει σόου, ή δεν είχε πολύ "μανούρα" δεν σημαίνει ότι δε πάλεψε, απλά το δικό μας σύστημα πλέον περιορίζει πολύ τους μάρτυρες. Δε λέω αν είναι σωστό ή λάθος. Λέω τι γίνεται. Άρα λοιπόν μια χαρά έκανε τη δουλίτσα του ο δικηγόρος αν η φύση της υπόθεσης δεν απαιτούσε να μιλήσει. Λίγα λόγια και καλά έλεγε η θειά μου η Μαρίτσα, σοφή γυναίκα. Σίγουρα πάντως δεν είναι όπως βλέπεις στα σίριαλ να εξετάζονται ο ένας μάρτυρας μετά τον άλλον ωσάν την Ιερά Εξέταση χωρίς τελειωμό, γιατί εκεί θα αφήναμε τα κόκκαλά μας.
7/ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ. Ιδρώτας και χρήματα χύθηκαν προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, ούτε καταθέσεις, γενικά βάλε καλά στο μυαλό σου ότι δεν έχουμε σύστημα να εξάγουμε έγγραφα δημόσιων φορέων με κωδικό ταυτοποίησης αυθεντικότητας στην Ελλάδα. Γι΄αυτό στην Αμερική τα βγάζουν ηλεκτρονικά και μεις όχι. Τώρα ξέρεις γιατί και μη δοκιμάσεις σε καμία ιστοσελίδα, γιατί δεν υπάρχουν οι εφαρμογές (αλλά υπάρχει η διεύθυνση κουτούτσικο, για να πάει ο δικηγόρος να στηθεί)
8/ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Στην Αμερική θεωρούν απαραίτητη την επίλυση του νομικού τους ζητήματος και αμοίβουν όπως αρμόζει , κυρίως με χρονοχρέωση τους συναδέλφους εκεί. Ο Αμερικανος φονιάς μεν των λαών, τυπικός σε όσα προστάζει ο νόμος και στις αμοιβές. Δεν υπέρεχει το να φτιάξει η Αμερικάνα τα νύχια της και να πάει κομμωτήριο από το να φροντίσει να μη πάει φυλακή. Απλά πράγματα φίλε Έλληνα.
Χονδρικά ισχύουν όσα ειπώθησαν παραπάνω, σχετικά πάντα με τις πιο εμφανείς διαφορές που εντοπίζουμε στα δύο διαφορετικά συστήματα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ 10ΤΟΜΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ και είπα να σταματήσω εδώ. Μπορεί να σου χάλασα τη φαντασίωση το ξέρω, αλλά η φάση είναι ωμή. Το να είσαι μάλιστα δικηγόρος στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολο.
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.
Υ.Γ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗ -προσπάθησα, εντάξει? - ΧΡΟΙΑ. Αν θίχτηκες, τα μπογαλάκια σου και σε άλλο μπλόγκ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου